KRONEN
EN BRUGGEN

Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink
in Amstelveen Randwijck.
Vlakbij Amsterdam Buitenveldert, Amstelveen Elsrijk,
Amsterdam Oud-Zuid en de Zuidas.

Kronen en bruggen: wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist, tanden verkleurd of slecht gevormd zijn, kunt u deze vervangen met een kroon of brug. Kronen en bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie van tanden en kiezen zoveel mogelijk. De kleur en vorm wordt nauwkeurig afgestemd op uw andere tanden en kiezen, waardoor u geen verschil ziet of voelt met de rest uw gebit. Kauwen en bijten gaat net zo goed als met uw andere tanden of kiezen. - Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink - Amsterdam - ahtandartsen.nl

Wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist, of tanden verkleurd of slecht gevormd zijn, dan kunt u deze vervangen met een kroon of brug. Kronen en bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie van tanden en kiezen zoveel mogelijk.

De kleur en vorm wordt nauwkeurig afgestemd op uw andere tanden en kiezen, waardoor u geen verschil ziet of voelt met de rest uw gebit. Kauwen en bijten gaat net zo goed als met uw andere tanden of kiezen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van porselein of keramiek dat precies op een bijgeslepen tand of kies past en wordt vastgecementeerd. Met een kroon krijgt de tand of kies de oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer heb ik mogelijk een kroon nodig?

In de volgende situaties wordt vaak voor een kroon gekozen:

 • Vervanging van een grote of diepe vulling

  Soms is door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren gegaan.

 • Verbeteren van het uiterlijk

  Meestal gaat het dan om verkleurde of slecht gevormde tanden of kiezen vooraan in de mond.

 • Bescherming van een kanaalbehandeling

  Deze kiezen zijn vatbaarder voor breuk. De kroon dient tevens als bescherming tegen herinfectie van de kanalen.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen en een ‘dummy’, het brugtussendeel. De brug zit vast aan de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Zo wordt de lege ruimte in uw gebit opgevuld.

Wanneer heb ik mogelijk een brug nodig?

In de volgende situaties heeft u mogelijk een brug nodig:

 • Om beter te kunnen kauwen

 • Verbetering van het uiterlijk

 • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of gaan uitgroeien

  Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Welke materialen worden gebruikt voor een kroon of brug bij Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink?

In onze praktijk hebben we verschillende soorten keramieken en porseleinen ter beschikking, vanuit verschillende tandtechnische labs. Onze kronen en bruggen zijn metaalvrij (tenzij u anders wenst).

De termen keramiek en porselein worden vaak verward. Keramieken gebruiken we grotendeels voor de sterkte en porseleinen voor de esthetiek.

Bij de kiezen gebruiken we materiaal om krachten goed op kunnen vangen, terwijl het bij de voortanden ook belangrijk is dat het niet van echt te onderscheiden is.

Onze tandartsen kunnen ook materialen combineren, door porselein op keramiek te bakken. Zo ontstaan dus 2 laags-kronen in plaats van 1 laag.

Afhankelijk van de gebitssituatie, uw budget en uw wensen maken we een keuze voor een brug of kroon die het beste bij u past.

Wilt u liever goud of metaal? De tandartsen in onze praktijk werken zoveel mogelijk metaalvrij, maar als u liever een gouden of metalen kroon wilt, dan kan dat natuurlijk ook.

Behandeling keramische of porseleinen kroon of brug

Een behandeling voor een kroon of brug gaat als volgt:

 • AFSPRAAK 1

  Bij de eerste afspraak bespreekt de tandarts met u wat de verschillende mogelijkheden zijn.

  U krijgt een verdoving aangezien we altijd naar een pijnvrije behandeling streven (indien u dit niet wenst kunt u dit natuurlijk aangeven). Een deel van de tand of kies wordt afgeslepen, precies genoeg om een kroon of brug op vast te zetten.

  De tandarts maakt een 3D-scan van uw gebit en bepaalt samen met u de kleur van uw kroon of brug. De kleur wordt zo tandecht mogelijk.

  ‘Happen’ is door de scanner niet meer nodig. De 3D-scan wordt over het algemeen als prettiger ervaren dan het happen in een afdruk.

  De tandarts plaatst een tijdelijke kroon. De 3D-scan wordt naar onze tandtechnicus gestuurd die een kroon of brug op maat voor u maakt.

 • AFSPRAAK 2

  De kroon of brug is klaar en kan worden geplaatst en vastgecementeerd.

 • NA DE BEHANDELING: THUIS UW GEBIT GOED REINIGEN

  Een goede mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk en heeft veel invloed op de duurzaamheid. Daarom krijgt u duidelijke instructies hoe u het tandvlees rondom de kroon of brug goed kunt reinigen. Daarmee kunt u zorgen dat de kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Natuurlijk kan een ongelukje voorkomen, maar meestal raakt een kroon of brug niet voortijdig beschadigd.